HAREKETLİ SİSTEMLER

Tarih boyunca insanoğlu sürekli değişen ihtiyaç ve koşullara uyum sağlayabilecek esnek yapıların inşasını denemiştir. Teknolojinin hızlı gelişimi, doğal afetler, iklim koşullarındaki değişkenlik ve insanoğlunun teknolojiye bağlı yeni yaşam alanları beklentisi işlevsellik, esneklik, uyumluluk, sürdürülebilirlik ve daha uzun performans kabiliyetine sahip yapılara ihtiyacı artırmıştır. Bunun sonucu olarak açılıp kapanabilir, farklı konumlanabilir harekeli yapılar, bu ihtiyaçları karşılamak üzere sabit yapılara alternatif çözüm olarak ortaya çıkmıştır.Hareketli yapılarda esnek ve katlanabilir bir malzeme olmasından dolayı tekstil ürünler ön plana çıkmakta ve istenilen ebatlarda uygulma alanına ve ihtiyaçlar doğrultusunda uygun çözümler oluşturmaktayız.

Hareketli yapılar; fonksiyonel kullanım kolaylığı, uyum sağlama yeteneği, dönüşebilme kolaylığı, çevreye uyumu, şekilsel farklılığı ile sürekli artan bir talep görmektedir. Hareketli yapılar ile ilgili günümüzde farklı önemli yapılar bulunmaktadır. Bu yapıların her bir yandan farklı talep ve isteklere cevap verirken, diğer taraftan da kullanıcıya rahat ve konforlu bir yaşam sunmaktadır.

Germe membranlar özelliklerinden dolayı hareketli yapıların kaplamasında kullanılan en yaygın malzemedir. Gerilmeli membran yapıların tasarımı, yapısal analizleriyle bütünleşik olarak şekil bulma, biçimlendirme ve yük analizlerini de içeren bir yöntemle yapılmaktadır.

Bir hareketli yapıların tasarımı aşağıdaki öğelerden oluşmaktadır:

  • Mimari tasarım,
  • Mekanizmanın tasarımı,
  • Yüzey kaplama Membran tasarımı,
  • Hareketli mekanizmanın yapısal tasarımı
  • Hareket (açılıp kapanma) analizi (simülasyon)

Esnek formlu malzemelerden yapılan hareketli çatı örtüleri, geniş insan topluluklarına hizmet eden mimari yapılarda açık ve kapalı mekan kullanımlarını sağlamak amacıyla oldukça sık kullanılmaktadır. “Etna Membran Mimarlık Ekibi” tarafından tasarlanan ve açık hava stadyumu olarak kullanılması düşünülen “Garanti Koza wos ArenaTenis Kortu” nun çatısında da, yağmurlu havalarda oyuncuları ve seyircileri olumsuz hava koşullarından korumak amacıyla açılıp kapanabilen hareketli bir örtü bulunmaktadır. Işık geçirgenliğine sahip olan ve gergi kabloları ile bir uçtan yapının iç çeperine diğer bir uçtan da merkezde yer alan halkaya bağlanan membran çatı örtüsü, ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda katlanarak merkezde toplanabilmektedir.